Airbrush Hava Üflemiyor

Airbrush Hava Üflemiyor 

Airbrush tetiğe basıldığında hava çıkışı olmuyorsa buna sebep olabilecek arızalar hakkında çözüm yolları üretmeye çalışacağımız bir blog yazısıdır.


Bu blog yazımızda sadece arızalar hakkında değil yeni başlayan kullanıcıların yaşadıkları bazı küçük acemilikleri de paylaşmak isteriz.

Evet farkındayım aşağıda sıralayacağım bazı senaryolar sizlere çok saçma gelecek ama ne yazık ki bunların hepsi kullanıcılarla yaşadığımız diyaloglarda ortaya çıkan durumlardır.

 

Öncelikle bazı kullanıcılarımız airbrush´ın adından da anlaşılacağı üzere hava kaynağına bağlı olarak çalışan bir gereç olduğunu bilmemektedir. Hiç hava çıkışı olmuyorsa lütfen öncelikle bir hava kaynağına sahip olduğunuzdan emin olun.

Doğru hava kaynağı için yeterli debi ve basıncı üretebilecek bir kompresör ya da airbrush hava tüplerini önermekteyiz.

Hemen yeri gelmişken bir dip not; 12volt ile çalışan lastik şişirme kompresörleri ne yazık ki airbrush kullanımı için uygun değildir. Bazı kullanıcılarımız bu gereçlerle farklı arge fikirlerini bizlerle paylaşmaktadırlar. Ama bu gereçlerin debisi bir tank üzerinden gelse bile birim zamandaki hava ihtiyacını karşılamayacağından kullanılamamaktadır. Ayrıca bu tür lastik şişirme gibi işlevler için özel olarak tasarlanmış gereçlerin amatör ellerde hatalı bağlantılarla iç yapısı hakkında hiçbir fikrimiz olmayan tanklara bağlanması çok da tehlikelidir.

 

Airbrush Gövdesindeki Hava Valfi Kapalı Olabilir

Hızlı bağlantı üzerindeki hava valfi kapalı olabilir

Üzerinde gizli valf olan hortumlar ters takılmış olabilir

Airbrush´ınız temizleme esnasında fazla solventli temizleyiciye maruz kaldı ise tetik altında çoğu modelde bulunan O-Ring´ler şişmiş ve tetik tareketini engelliyor olabilir.

Eğer biraz özensiz çalıştıysanız ve tetik bölümünün üzerinden hava kanalına boya kaçtıysa hava kanalı tıkanmış olabilir. Bu durumda tetiğe basıldığında yine hava akışı olmayacaktır.


Bu arıza başlığında bizler de servis bölümümüzde hava kaynağından başlayarak arıza tespiti yapmaya çalışıyoruz.

Burada şu yol haritasını izleyebilirsiniz.

1. Hava kaynağınızın sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz

2. Regülatörden basınç ayarı yapıp yapmadığınızı kontrol ediniz, basınç ayarı aşağıdan yukarı yapılır.

Yani önce istenen değerin altına düşülür sonra basınç arttırarak istenen değere gelinir.

Bu yapılmaz ise manometrede basınç görürsünüz fakat tetiğe basar basmaz sistemdeki hava boşalır basınç bazen sıfıra kadar düşer

3. Hava bağlantı sisteminde conta olan bülümler varsa ve bu bölümler normalden fazla sıkılmış ise buradaki contalar katlanıp hava sistemini tıkar.

Doğru sertlikte sıkılmalı ve contaya sıkmadan birazcık yağ sürülmelidir ki parça dönerken içeride o-ring´i katlamasın.

4. Bazı airbrush´larda debi vanası bulunur, hassas hava ayarı vana kontrol edilmelidir

5. Bazı hortumlarda (nem tutuculu olanlarda) gizli valf bulunur, bu hortumlarda yön olur ve hava akış yönü kontrol edilmelidir.

« Anasayfa